Mitt hjärta stannar!!

This slideshow requires JavaScript.

Hej på er alla 🙂 Denna gång från underbara sängen hemma i Grankulla, Finland. När man tittar ut kan man undra om det alls är Finland man har hamnat i, regnrusket och blåsten påminner om en bra dag i Norge 🙂

Det att få njuta tillsammans med familj och vänner längst ut i havsgapet i Norge är något jag hoppas vi kan göra till en tradition. Gode Gud vilken underbar semester. Det är inte ofta jag ställer min dator i ett hörn och låter den bli 😉 jag har en förmåga att använda den väldigt flitigt men denna gång förblev den orörd!! Som ni kommer att se här på mina bilder så har vi njutit på en av universums största pärlor, med en natur så vild och orörd så att hjärtat är nära att stanna av ren förtjusning. Samtidigt blir man nog skrämd av den råa tyngd och kraft som ligger bak vågorna och stormens lek bland klippor och berg. Man vet att man lever när man i en liten båt sitter mitt i stormens öga med regnet piskande så hårt mot ditt ansikte så att man inte ser dom andra i båten.

Vi skulle så klart inte åka ut i havet om det var osäkert, vare sig ensamma eller med barnen. Min underbara vän Alf är född och fostrat här på denna underbara plats som inte ligger så långt från Målöy och Kalvåg/Bremanger. Tisdagen landade vi i min underbara hemstad Ålesund. Denna gång bodde vi i Spjelkavika som ligger en liten 10 minuters bilfärd från Ålesund centrum. Oliver och William var väldigt duktiga på hela resan och det var trötta gänget som gick i säng på hotellet den kvällen.

Onsdag bar det iväg till Rugsund och Alfs ställe som ligger mellan tre och fyra timmars bilfärd med tre färjor och fika inräknat i tiden 🙂 VäderGudarna valde att leka med oss dom första dagarna men som den sanne viking låter man inte det stanna en från att glädjas med naturen. Oliver fick tillsammans med Peter, Alf och mig bli med ut och fiska krabba. Det är ett tungt arbete, och besvikelsen var stor hos Kung Alf när vi förstod att någon hade varit och tagit hans fångs. Tjuvfiske är tyvärr inte ovanligt, de åker ut och snor det som finns i nätet eller “tegna” som vi säger där hemma. Det finns enorma mängder med krabba här så Alf förstod det direkt. Det blev “bara” ca 40 krabbor på 5 stora burar, och det med en bur utan metet kvar i buren men inga krabbor.

Nästa besvikelse var ännu värre när samtliga burar var borta. Hela fästet som man fäster i land med snöre/rep var borta. Inte bara krabbornas värde men även burarna som kostar en hel del var borta. Min goda vän Alf höll på att koka över samtidigt som vi hade en väldigt “happy” Oliver som inte skulle behöva ta del av nedturen så vi kommunicerade några välvalda ord på engelska för att hjälpa varan hålla humöret uppe så att glädjen var total hela vägen in för kapten Oliver.

Väl hemma gick vi i land och förberedde kokandet av dagens fångst som trotts allt var en hel del. När det väl var gjord övertygade jag Alf om att åka ut för att försöka söka efter burarna i fall de var där. Det är så klart en hopplös situation som inte många skulle bege sig på. Regnet piskade oss i ansiktet och stormens vågor var påtagliga när vi efter en liten timmes försök faktiskt fick den ena buren på en “svenske pilk”. Jag har hört tusentals fisk historier i mitt liv, en del av de har jag varit med om men detta toppar samtliga! Med en kraftig lina och en stark krok hittade vi i vågornas vilda dans 53 riktigt stora och fina krabbor. Burarna är fest till varandra så när vi hittade ena så fick vi så klart alla, men det är toppen av toppen att hitta det på detta viset 🙂 Glädjen var så klart TOTAL!! Precis i tid var vi tillbaks så första fångsten var kokade och klara så vi kunde fixa nästa parti på en gång. Festen var räddad och vi har frossat i det bästa av det bästa rakt från havet så färskt som det bara kan bli 🙂

När vi lördag vaknade till solens skratt fick vi även se vilken natur pärla detta är badande i solens glädje. Den perfekta hemresan påbörjades och det är en sådan fröjd för ögat och själen så att tiden står helt stilla när vi åkte samma väg tillbaks för den sista natten på hotel innan hemresan till Finland. Vi hann fiska lite på vägen innan vi tog svängen till Ålesund och farmor samt kusiner. Helt underbart att hinna med det mesta så klart, fast inte allt. Det är som det är. Killarna fick även testa att spela bowling då Williams gudfar Alf även fixade en sådan session för oss 🙂

Nu är vi väl hemma och killarna är tillbaks på dagis. Vi vuxna återgår till allt “måste” med ett litet smil på läpparna. När jag lämnade pojkarna på dagis i morse var det redan “kapten historier och krabborna var mega-stora”. Njutningen sitter i kroppen ett bra tag, det är jag övertygad om!! Men mitt hjärta stannar nog där ute bland fjällen i den totala vildhet som har färgat oss nordbor i så många år!

Ett evigt tack till Alf, Nina, Jonatan, Stefan och Peter för den perfekta semestern. Glädjen är TOTAL!!

Tjärlek och respekt!!

Geir


14 responses to “Mitt hjärta stannar!!

 • Sandra

  Låter som du verkligen hade en toppen bra o härlig liten semestertripp med de dina, värmer mitt hjärta att ni kan unna er det som ni så väl behöver mitt upp i alltihopa =)))

  Många kramar från Sandra med Tjärlek o Respekt ❤

  Like

 • Carina Johansson

  Hej vännen!
  Läser allt här men kommenterar som du märker kanske, inte alls men nu måste jag bara : ) Vilka underbara bilder från semestern!!! Satt med ett stort leende och önskade att jag kunde fly till en sådan frid som råder i dessa foton, ja utan ljud förstås haha, vem vet vinden ven kanske öronbedövat.
  Kramis i massvis från både mig och Sofie

  Like

  • Geir Rönning

   Hej Carina vännen,

   kul att höra från er igen. Det är som jag har sagt hela tiden, ingen press alls att höra av sig. Det är många som gör som du och skriver ibland men som är inom och läser titt som tät 🙂

   Underbara nyanser när man får mentalt bada i den totala vildhet som fins på sådana ställen, rått och underbart vackert 🙂

   Krama Sofie från mig med, ha en underbar helg!

   Geir

   Like

 • swedenissonice

  Go,morron käre Geir,vilken underbar semester du har haft tillsammans med dina killar.Spännande för dom att få fiska krabbor,det kommer dom aldrig glömma.Jag minns första gången jag var med min älskade farfar och fiskade abborre.Jag var väl ca 5 eller 6 år.
  Sedan ville jag följa med varje gång dom skulle ut på sjön.
  Flera härliga sommrar med båten ute på sjön.
  Förstår att du njuter riktigt ordentligt av att få vara hemma lite mer nu.
  Ta vara på dom guldkornen,dom kommer ibland alldeles för sällan.
  Och det gör absolut inget att du glömde datorn,ibland så måste man koppla bort all teknik och bara vara.
  Ha en fin och härlig tisdag,och sköt om dig och de dina.
  Puss och kram till dig min fina vän!!

  Like

  • Geir Rönning

   God morgon vännen,

   ja det blev många nya kära minnen för oss alla 🙂 Det är nog en stor del av anledningen att jag gör vad jag gör. Samma här, minns gångerna min pappa tog med mig och han visade mig de gamla traditionerna som jag i min tur visar mina barn.

   Ny teknik i all ära, men det är viktigt att hålla på traditionerna.

   Stor glädje, tjärlek och sol till dina fina..

   Kram,

   Geir

   Like

 • Anna Ericsson

  hej geir! Du menar asså att du inte sov med datorn under semestern? du kanske körde en “anna” och lämnade den helt totalt? haha!

  nej men det låter som en underbar semester. Även om inte vädret är alltid som man vill så finns det ändå lycka inom det! 🙂

  hade matteprov idag, som jag berättade så fick jag IG last year (du kanske kommer ihåg) men denna gången kändes det riktigt bra. Va osäker på 3 uppgifter utav ca: 20 och det är väldigt bra för att vara mig.

  massa kram o tjärlek till dig!

  Like

  • Geir Rönning

   Hej Anna 🙂

   Ja det blev en riktigt tokig resa utan datorn uppe alls (förutan att jag visade mina vänner några hemliga låtar och idéer 😉

   En toppen resa var det, och vädret som sagt det är vad det är. Om man inte förväntar sig skinande sol så står man ut med det mesta.

   STORT GRATTIS för dina framgånger vännen, jag vet det kan vara tungt. Så otroligt skönt när det väl slår in efter all tid man lägger på pluggandet 🙂

   Kram och evig tjärlek till dig med vännen 😉

   Geir

   Like

 • Monica

  Hej Geir 🙂
  Låter som ni har haft det hur mysigt som helst… vilken upplevelse!!! Ja, det finns ju resor, sen finns det resor, eller hur 🙂 …det här måste varit en perfekt “må-bra-resa” för kropp och själ 🙂 Att få uppleva så orörd och vacker natur… helt underbart, och TOTAL avkoppling.

  Även om man helst vill ha sol och spegelblankt hav… så kan jag också tycka att det är riktigt häftigt att uppleva havet i storm och regn… (fast kanske inte i en båt då, förstås 😉 ) men gärna från land 🙂

  Skönt att det ordnade sig med burarna (att din envishet gjorde att ni hittade dem till slut ;). Härligt att få frossa i färska krabbor… mums 🙂

  Ha en fortsatt underbar måndag hemma i Grankulla 🙂
  Kramkram!

  Like

  • Geir Rönning

   Hej Monica,

   den STORA lyckan kom och stannade hela resan faktiskt. Är så otroligt stolt över de söta små som var så himla duktiga under hela resan. Det tar en evighet med allt packande och väntande för dom och de fixade detta med bravur.

   Att vi hittade burarna på detta underbara vis är ju bara ett täcken på att trägen vinner eller hur? Ha ha.. Envisheten segrade och jag pratade tjärlek hela tiden där ute. Min vän Alf skrattade och sa efteråt att det nog var min envisa “solskens mässande” som gjorde att vi fixade det hela. Han ville ge upp långt innan 🙂

   Önskar dig och dina en underbar vecka vännen,

   Kramkram och tjärlek..

   Geir

   Like

   • Monica

    …med positivt tänkande, envishet och mycket tjäääärlek kan man klara det mesta, så sant! 🙂

    Kramar från ett soligt Västerås… hoppas din vecka också blir underbar… OCH solig 🙂 )

    Monica

    Like

 • Inger

  Vilken härlig semesterberättelse 🙂 Med all rätt ska killarna berätta fiskarhistorier på dagis 😀 Så bra att ni hittade burarna igen. Kan bara föreställa mig hur frustrerade ni måste ha varit. Och nu föreställer jag mig hur goda krabborna måste ha varit… Nä om man sku leta rätt på nå knäckebröd att knapra på nu då typ, för nå krabbor är det ju inte tal om här inte 😀 Kram i höstrusket från TCOL 🙂

  Like

  • Geir Rönning

   Hello TCOL 🙂

   Ja det är underbart att envisheten får visa oss vägen ibland. För djävligt när man kämpar hur länge som helst och ändå springer i väggen :=) Men denna gången kom solen mitt i regnet och stormen!!

   Krabborna var helt magiska, jag kommer trotts allt från en stad med väldigt långa och bra fisk traditioner, men jag har aldrig sett nått liknande!! En krabban hade vi svårt med att få ut ur burens öppning även med att vrida den på sidan. Den måste ha KÄMPAT för att komma in i buret.

   Hälsa alla glada in The City Of Love..

   Kram,

   Geir

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: