Mardrömmen lever.. tyvärr!!

Hej på er, från ett grått och blåsigt Grankulla.

Jag sliter inte så ofta med mardrömmar, och det är jag glad för. De tar som oftast slut just vid “rätt läge” så man inte får sömn igen. Jag vet inte hur många gånger jag har i mer eller mindre panik försökt  somna om så fort det bara går för att antingen få rätt svar eller ändra “slutet”. Det skiter sig så klart var enda gång.

Det kan kännas jobbigt att dela med sig av det man drömmer till andra, min underbara son Oliver har i en period nu vägrat säga varför han vaknar gråtande och jag förstår honom, det är personligt och det måste det få vara om det känns så. Men som i natt för min egen del kommer paniken extra mycket då jag är ensam hemma och de jag har drömt illa om inte är i min närhet. Smärtan river i bröstet när jag inte får tag i dom för att kolla att allt är ok. “Det är ju bara en dröm” säger och tänker nog många. Jo som oftast är det ju “bara det”

Men jag har  vid flera tillfällen i livet “drömt saker” samt haft på “känn” att nått är på tok och det har som en mardröm varit precis så. Jag hade den kontakten med min egen pappa som numera är död sedan många år tillbaks. Kände på mig nått var fel och jag hittade honom på golvet hemma i “grevens tid”. Ambulanspersonalen sa jag räddade hans liv.

Vi har vid flera tillfällen varit döden nära tillsammans, flera av mina barn och jag. Vi kan “lägga locket på” och försöka hantera detta i det tysta vilket säkert är smart för vissa. Jag väljer och har alltid valt att prata om det och tackar Gudarna för att det har gått vår väg varje gång. Varje “nära ögat” händelse man kan dela tillsammans kan man även lära av och det är och förblir en gemensam livserfarenhet som styrker bandet mellan oss.

Men för vissa lever mardrömmen redan på första försök. Att ondskan fins bland oss det vet vi redan som små barn. Inte många som vill säga det, men sanningen är att råheten fins i ren överlevnads gener i oss alla från dagen vi föds. Sedan är det upp till oss själva och vår närhet att guida fram ett hjärtats barn som hittar vägen genom livet med ljusets hjälp. Och jag är inte så jävla övertygad om att förälders mer eller mindre “lyckade bravader” kan och borde läggas som last för den familj vars sitter kvar med skammen och den ofattliga lidelse det måste vara att veta man har sitt eget barn att tacka för typer av tragedier som nu åter slår oss rakt i ansiktet som helt ofattliga.

Jag tänker på killen som sköt ihjäl 12 oskyldiga personer  (många kritiskt skadade så dödstalet kan bli flera) på Batman premiären, detta samma helg som årsdagen av den ofattliga massaker som mitt gamla hemland Norge vaknade till för ett år sedan. Men även mitt nya hemland Finland lider sig igenom minnen som är liknande. Inte länge sedan en kille i Hyvinge sköt ihjäl tre personer inte långt här ifrån. Eller han som sköt ihjäl flera på Sello i Alberga som är 5 minuter här ifrån. Tillfälliga händelser som varje gång uppfattas som precis vad det är.. En mardröm, och mardrömmen lever ;( tyvärr!!

Mina tankar går till alla som måste leva i detta helvete, men på båda sidor. Inte bara offrens familjer, men även den som har valt att ta andras liv för att främja sitt eget. Det att vara mamma eller pappa, syster eller broder till dessa mörkrets idioter måste även det vara ett sant helvete!!

Kram och tjärlek till er alla!!

Geir


3 responses to “Mardrömmen lever.. tyvärr!!

 • lenadrake

  Fint skrivet, Geir! Man blir verkligen extremt illa berörd när sådana meningslösa saker händer. Long time no see förresten … Jag har varit så himla upptagen med både tråkiga saker (mamma har varit svårt sjuk i cancer och gick bort i mars) och roliga saker (jag är numera mamma till en underbar två veckor gammal son) på sistone att jag inte haft energi att kommentera din blogg, även om jag ibland har kommit åt att läsa.

  Kram och tjärlek!

  /Lena

  Like

 • BrasseGirl

  Stor kram på dig min Idol! Solen är bortom molnen, och den kommer upp snart…

  Hoppas du kan drömma sött ikväll, om en värld där inget ont och evil finns… en dröm om det som finns i ditt hjärta, som tjärlek och solsken av stora mängder, med mera..

  Hoppas du fick tag i de du drömde om, och att allt var väl och du har kunnat hitta lugnet… Mardrömmar är obehagliga alltid, och ibland en varning, men tyvärr är inte alla som tror på det.

  STOOOOR KRAM

  Like

 • Monica

  Hej Geir min vän!
  Första arbetsdagen för mig efter lång ledighet och det är väldigt lugnt på avdelningen, nästan öde… känns att det fortfarande är semestertider… även om vädret visar något annat. Mulet och blåsigt här också!

  Otäckt med mardrömmar, speciellt om man vaknar av dem mitt i natten… och dessutom är ensam hemma! Man vill ju helst inte ringa sina nära och kära nattetid och “skrämma” upp dem (OM nu inget skulle ha hänt). Men förmodligen vågar man inte chansa heller… är känslan stark är det bara att ringa. Det skulle jag göra…

  Jag tror att ganska många har den förmågan (främst när det gäller familjen) att man på något vis har en föraning om saker som ska hända… har själv upplevt det (både obehaliga men även positiva händelser). Tror lite att det har och göra med hur man är som person… känslomässigt och hur “öppet” sinne man har! Tycker som du att det är helt rätt att vara öppen och prata om just såna här saker… man kan lära sig något av det och känna styrka tillsammans precis som du säger.

  Ja, varför händer det så mycket hemskt??? Ondskan finns överallt… känns som den kan dyka upp när som helst runt ens egna “trygga” sfär 😦

  Men lyckligtvis finns det sååå många godhjärtade och omtänksamma människor runt omkring oss som sprider glädje och tjärlek ♥ …du är definitivt en av dom 😀

  Kramkram!
  Monica

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: