Din bästa vän i nöden..

This slideshow requires JavaScript.

Hej på er alla, från ett grått och lite smått kyligt Grankulla.

Det är med handen på hjärtat jag skriver till er idag, med några extra tycker jag VIKTIGA saker som bankar extra hårt för mig!! Med stresset och den oändliga jakten på lycka och framgång skyndar vi vidare i vårt personliga ego flygplan mot de mål vi har satt oss. Det är så klart inget fel i detta om man bara tar en liten funderare i bland på vad som får hjärtat till att slå..

Vi alla vet att hälsan den är otrolig viktig, men ändå så är det skrämmande många som väljer att börja röka i ung ålder! Såg nu på morgonen på SVT nyhetsmorgon att homosexuella är på topp på listan över missbruk av alkohol och har varit så de senaste årens undersökningar. Det viktiga enligt deras representant i nyhetsstudion är att vi inte når ut med informationen till riskgruppen på rätt sätt. Hmmm!?!? säger jag!!

Här vill jag ändå lyfta ett litet finger.. Barn och unga börjar inte röka för att de INTE vet att det är farligt!  Jag tror även samtliga som dricker både på krogen och hemma, homosexuell eller ej vet nog väldigt väl att det är med risk för hälsan som man sväljer groggen. Men vi gör det ändå..

Ta nu en extra titt på våra underbara små och stora barn!

På vägen till skola och dagis varje morgon här hemma i Grankulla hinner vi springa, cykla, gå, köra bil eller annat i myllret av mer eller mindre stressiga medmänskor. Hur vi tar oss fram kan vi alla diskutera men de flesta av oss gör det med hjärtat och vettet på plats utan större problem. Vägen är lång om det görs fel, oavsett antal meter från start till mål. Risken för att nått kommer att hända kan vi minimera med regler och med att göra vägen bättre och säkrare.

Men olyckan och risken för den kommer alltid att hinna ifatt oss och den slår ned som blixten från klar himmel varje dag för någon av oss även just nu när du läser detta inlägg. Cykelhjälmen kanske förstör frisyren eller är dålig för vår image, men den är en räddande ängel när olyckan slår till. Och med dagens moderiktiga hjälmar är det skrämmande många unga som cyklar i Grankulla varje morgon utan! Det som är mest överraskande tycker jag är att detta i största grad handlar om större barn och särskilt tjejer i 10-14 års ålder.  INGEN skall berätta för mig att barnen får MINDRE vätt när de blir äldre?? Varför är det motiverat att ha cykelhjälm på ditt barn när de är söta och små men INTE när de fortfarande är söta men 12-14 år gamla?

Det kommer alltid att vara omöjligt att få barnen att göra nått vi inte själva gör, så på med hjälmen mina vänner och låt oss vara den förebild våra barn så väl förtjänar. Och svaret på min egen fråga har jag tyvärr även fått när vi ser dagisvårdare och skolans lärare komma cyklande till jobbet utan hjälm vilket jag tycker rakt ut sagt är åt helvete!!

“Du blir vad du äter” sa de i min ungdom, och ja det stämmer till stor del. Viktigt att tänka på, men detta är det samma med våra barn och unga. Det är en ren investering, vad vi ger och kämpar för är att ge de en rättvisans chans. Visa vägen för ett rikt fritidsliv i en ständigt växande miljö där våra barn och unga har en given plats. Men vi måste även vara förebilder där vi aktivt inte bara visar vägen men den rätta vägen!!

“Din bästa vän i nöden” kan vara din cigarett, din alkohol eller varför inte en sväng till krogen eller snabbmats kedjan? Bara så det är helt klart nu innan du “flyger i taket” här av mitt påstående. Jag HAR rökt, jag dricker och gillar att gå på krogen och tycker om snabbmat i bland med. Men “din äldsta vän” är faktiskt den som lider mest av vårt agerande varje dag. Där ute ligger naturen precis som den ALLTID har gjort! Den har en otrolig överlevnads förmåga med tanke på det sättet vi sköter den.

Men där ute har vi även gratis hälsovård om vi bara tar oss tid att gå dit, och mest av allt.. TA MED BARNEN!!

Tjärlek..

Geir


11 responses to “Din bästa vän i nöden..

 • water heaters

  Hi, all is going fine here and ofcourse every one
  is sharing information, that’s really fine, keep
  up writing.

  Like

 • Carina Johansson

  Hej där!
  Som vanligt tittar jag till dig lite då och då och hamnade idag här för att läsa dina tänkvärda ord. Tänker på det du skriver om naturen. Med den svåra värk jag har och som tyvärr tvingar på mig starka tabletter vilket inte funkar som jag vill att de ska, kommer jag inte ut på så många äventyr då balansen inte funkar. Är det något som räddar mig till sinnet så är det naturen. Att gå ut i grönskan, tystnaden, förutom de härliga naturliga ljuden från naturen själv, får mig att lysa upp, just nu likt alla färger på träden. Ingenting kan få mig att inte ta mig dit. Den ger mig ork, styrka och glädje i hjärtat och ibland känns det som man vill bli ett med den!!! Den stora glädjen är att Sofie uppskattar den lika mycket som mig och vi har underbara stunder tillsammans på våra turer. Att som förälder kunna njuta av hennes sällskap och få prata om allt mellan himmel och jord i en lugn, skön atmosfär är en gåva och jag är lycklig lottad som fått den!!!

  Med höstliga hälsningar
  Carina

  Like

 • Cathy

  Hej Geir,
  Hälsningar från lite grått väder, men var i Malnö och Köpenhamn i helgen och där sken
  SOLEN!

  Kloka ord du skriver. Viktigt att vara rädd om hälsan. Har en väns styvrar som nu kämpar med lungcancer. Kan ej andas själv. Pga rökning.
  Alla vet vi att rökning är farligt , det står väl påpaketen också. Så ingen ursäkt finns.

  Ha en underbar dag!
  Kram
  Cathy

  Like

  • Geir Rönning

   Hej Cathy,

   vi har nog samma väder 😉 Oj så mysigt med Malmö och Köpenhamn! Var där i fjol och gjorde julkonserter, det hade varit GRYMT kul att ta en sväng tillbaks, men det får vänta.. Den tiden, den tiden 🙂

   Va rädd om dig vännen, stor kram..

   Geir

   Like

 • Monica

  Hej igen Geir 🙂
  Jag höll vad jag lovade, hjälmen var på idag 😀 …ska även vara det fortsättningsvis på ALLA cykelturer… I promise 🙂

  Fortsätt kämpa på med träningen, du är duktig du 🙂 Själv ska jag ut någon timme ikväll… har varit ganska lat de senaste veckorna… men NU är det dags för lite stavträning igen! Ett, två… ett, två… 😀 😀

  Tjärlek från ett regnigt Västerås 🙂
  Monica

  Like

 • Reija Kontio

  Hei Geir vennen,
  som stolt mamma til to ikke røykere med solokork i russeluen kan jeg virkeligen være hjertens enig med deg,vennen 🙂
  Må innrømme at yngste er litt hardhørende når det gjeller sykkelhjelm …
  men,men … jobber med saken 😉
  Andre ting som overrasker meg er at voksne går mot rødlys i trafikken … til og med utanfor barneskolen !!!!
  Det kaller jeg uforsvarelig oppførsel …
  Vi voksne med eller uten egen barn har felles ansvar for neste generasjons sikkerhet,men også ansvar for å videreføre litt folkeskikk ..
  Derfor er vår egen eksampel veldig viktig …
  Vi kan ikke forvente at skoler og barnehager “gjør jobben” for oss.
  Ønsker dere trygge og aktive høst dager 🙂
  Fargerik klem fra Oslo,
  Reija

  Like

  • Geir Rönning

   Hei Reija vennen, 🙂

   Ja du har så rett vennen min, om vi ikke viser klart og tydelig med egne handlinger så kan vi ikke forvente oss å få noe tilbake på samme måte. Dette gjeller ikke minst når vi “bare er vi” fremfor andres barn. Helt utrolig å se så mye drövell av voksne medmennesker!!

   Klem fra Finland 🙂

   Geir

   Like

 • Monica

  Hej Geir 🙂
  Håller fullständigt med dig i allt du har skrivit min vän… funderar faktiskt många gånger själv över liknande! Det gamla hederliga uttrycket att “Barn gör inte som vi SÄGER… barn gör som vi GÖR”, stämmer så OTROLIGT väl! Det gäller ju som sagt att vara en så god förebild som möjligt (inte bara när barnen är små). Åtminstone på bästa sätt försöka förklara konsekvenserna av olika handlingar. Rökning t ex… vi är mer upplysta än någonsin när det gäller riskerna, ändå är det så många ungdomar som börjar… sorgligt!

  Det att vara ute i naturen är helt UNDERBART… finns inget bättre sätt att samla energi och känna LUGN. Känner dock en del som inte alls har något intresse av det… hur kan man bara klara sig utan det undrar jag? Stressade är vi väl alla då och då (mer eller mindre) men då finns det ingenting som gör bättre för själen än det 🙂 Vi har ofta haft med barnen från de var små…då följer naturintresset med upp i vuxen ålder… får man hoppas i alla fall 🙂

  Jag cyklar till jobbet varje dag men är fruktansvärt dålig på att använda hjälm… i alla fall sommartid!!! Precis som ingenting skulle kunna hända DÅ??? Man är ju en idiot, skulle aldrig förlåta mig själv om något hände. Nej, skärpning… imorgon åker min hjälm på (tack Geir för ditt inlägg som fick mig att tänka till… ännu en gång).

  Kramkram till dig… önskar dig en lugn och avstressad måndagkväll 🙂

  Monica

  Like

  • Geir Rönning

   Hej vännen,

   ja du, jag miss vad min pappa sa.. VARFÖR måste du göra vad jag gör och inte som jag säger? Sedan skrattade vi båda rätt så gott tillsammans. Det är även det en viktig del av uppfostran att visa att vi kan ha fel vi med 🙂

   Fel eller ej, jag är GLAD om jag får äran av att vara en del av anledningen till att du använder cykelhjälm vännen min :O) Men jag förstår att stresset kan göra sitt till att vi glömmer. Och tyvärr så fins det ingen “bra tid” för olyckor.. De planeras väldigt sällsynt i förväg..

   Men det är rätt så mysigt att ta cykeln även nu i höst rusket måste jag erkänna. Det är ju i sig inte så smart, det är både halt och mörkt! Men med reflex och “riktiga kläder” så borde det fungera tycker jag. Tråkigt att jag har kommit så sent igång med cyklandet i år, helt underbart är det!! Men tyvärr inte så länge tills den måste parkeras för vintern ;(

   Nu skall jag ta svängen innan det är dags att hämta barnen igen. Ut i rusket och svettas lite extra 😉 Yihaa..

   Kram på dig, och hoppas du får en PERFEKT dag!!

   Tjärlek..

   Geir

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: