Frågor som kräver svar!!

Frågor

 

Hej på er,

inte alltid man kan smycka dagens timmar med goda nyheter, beklagar detta då jag vet en del av er blev oroliga när jag skrev om mina bekymmer här senast. Mitt svar är enkelt, jag ser ingen anledning i att ha en blogg om det bara är solsken man skall reflektera över. Åtminstone mitt dygn ser så ABSOLUT INTE ut som “you’re on the air” från mitten av solen! 

Det blev ett mycket turbulent dygn vilket jag visste om när vi tog itu med tisdagen i denna vecka! Tidigt uppe gick jag och tog en tyst kaffe innan familjen vaknade och försökte hitta lugnet.  Har vaknat med träningsvärk i flera veckor nu, utan att ha tränat så mina nätter är nog fyllda av mera än lugn och ro 🙂 Det blev inte så mycket ro, men det hjälper så absolut att ha en underbar familj, även i orons moln. 


Koncentration på annat än min egen oro är så klart ett mycket viktigt “hjälpmedel” och jag är så otroligt lycklig lottad som har öppna underbara vänner som hjälper mig med just sådana råd som “Tappa inte bort vardagen!” “Fokusera på barnen, de är ju det viktigaste du har!!” Saker som är helt självklara men som man har lätt för att bli stressad över i stället för att se det som en tillgång!

Jag fick Oliver i tid till skolan och åkte sedan iväg till läkare med William som hade sin 5 års kontroll. Det gick som vi hoppades på och jag fick åka i tid till min egen läkare på privatkliniken “Mehiläinen” där jag har valt att gå med mina problem. Fick första varningen om min fläck över vänstra ögat på vårdcentralen i Grankulla så jag visste redan att det var ett problem. Men de har inte tid att ta bort den eller att ta prov på nära en månad, en månad jag inte tänker slösa bort i denna dimma av oro.

Min läkare är helt underbar, jag bad henne bli min kontakt här i Finland på min blodsjukdom HAE för ett par tre år sedan. Hon tackade först nej med anledning av att hon inte kan nog om detta och att det är ett specialist fält. Nu snart tre år senare har vi gemensamt tagit resan och fått lära oss om de olika mediciner som finns tillgängliga. Jag hade mycket svårt att få “Firazyr” här i Finland. (man sätter en spruta rakt i buken själv vid akut fall) av olika anledningar. Utan min egen envishet och underbar hjälp från Sverige och läkaren Janne Björkander hade det nog slutat illa där med. Jag hade öppet berättat om mina problem (och mina barn som var inne på akuten) i svenska tidningar och folk som jobbade tillsammans med Janne Björkander satte oss i kontakt med varandra. Här kan ni läsa mera om HAE: http://www.socialstyrelsen.se/ovanligadiagnoser/hereditartangioodem

Så när jag kom igår till Anna Haahtela som min läkare heter, tittade hon snabbt på min fläck över ögat och sa “du har actinic keratosis” och att vi måste ta bort den! Utan tvekan, utan värre dramatik! Bara enkel förklaring om att detta är som oftast en typ av ändring i huden som kan utvecklas till hudcancer. Troligtvis nu när jag kom till vård så tidigt så är detta inte ett problem, vi “frös” bort den och återkommer till eventuella problem på åter-kontroll om tre månader. Här kan ni läsa mera om A.K: http://www.skincancer.org/skin-cancer-information/actinic-keratosis

Men inte nog med detta, jag fick recept även på min nya medicin som heter Berinert. Min läkare har sett till att det fins en sjuksyster på Mehiläinen som har fått utbildning att ge medicin och material både DVD och träningsmedicin. Jag fick utbildning på plats hur jag sätter medicinen på mig själv, denna medicin måste ges via blodådran så den är lite mera avancerad än Firazyr. Men det att nu ha mediciner för både akutfall samt för återhämtning hemma är en så otrolig framgång som jag tackar gudarna (och mina nya läkare) för att jag har fått tillgång till!

Det blev lite för mycket av både glädje och sorg igår, så jag fick klara indikationer på en mindre attack av HAE efter jag kom hem. Så det blev att boka av ett viktigt möte här i Grankulla, men där fans inget annat val att göra helt enkelt!

Nu kan jag med handen på hjärtat säga att jag fick min första riktiga natts sömn i natt på MYCKET länge! Äntligen kan jag rikta blicken och fokuseringen mot det som komma skall!! 


Tjärlek & “don’t give up” kram 🙂

 

Geir 


5 responses to “Frågor som kräver svar!!

 • Reija Kontio

  Hei Geir vennen 🙂
  det var lettelse å høre at alt gikk så raskt og bra …
  både med flekken og den nye medisinen,
  … og jeg tror at alt kommer å gå bra om tre måneder også 😉
  Det alle best av alt i din blogg vennen,er jo det at du deler dine gleder og sorger med oss 🙂
  Vi “alle” var sikkert bekymret,men nå er jo gleden stor når alt er okay.
  En fornuftig man hører etter kona sin 😉 …
  God bedring og masse solskinn til dere alle,
  Klem Reija

  Like

 • Monica

  Hej min vän!
  Skönt att allt gick bra igår, håller tummarna att allt går bra om tre månader också på efterkontrollen, det gör det alldeles säkert! Positivt att du gick iväg i tid, det är nog just det som är problemet för många… man VÅGAR helt enkelt inte ta steget till läkaren (när man misstänker något farligt) för man är rädd för svaret!!

  Tråkigt att du kände av din HAE igår… men förhoppningsvis mår du bättre idag? Med tanke på din sjukdom måste det verkligen kännas tryggt att du har en sån fantastisk läkare som både är engagerad och kunnig. Bra också att du fått nya effektiva mediciner!

  Ta hand om dig nu och när du känner dig stressad, försök då stressa “lugnt” om det går 😉 Hoppas du har många nätters god sömn framför dig… sömn ÄR ju så viktigt! Har själv svårt med sovandet ibland, men det är som det är… förmodligen bara några galna “medelålders-hormoner” som hoppar omkring 🙂

  Tjärlek till dig OCH uppiggande kramkramar kommer här 🙂

  PS! Tack för att du delar med dig så mycket i dina texter… det är därför man så gärna följer din blogg!

  Monica

  Like

 • Linda Göransson

  Du är stark Geir! ❤
  Jag saknar dig, kram kram!

  Like

 • britt-marie

  Absolut ska bloggen vara till för att dela både glädje, sorg, hisnande upplevelser och alla andra känslor som hör vardagen till , stolt att du vågar vill och kan dela med dig av detta. Men det bästa av allt är att resultatet blev hur bra som helst, och du nu kan blicka framåt med nya härliga projekt. Ha en toppenfin dag och alla dagar 🙂

  Like

  • Geir Rönning

   Tack vännen!! Glädjen är stor just nu!
   Kämpigt när det kommer men som tur inte så ofta!

   Njutning när man som senast vi träffades kan få ta del an LYCKA!!

   Hälsa med kram från mig!

   Geir

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: