Recension av en recension!

Bild

Hej på er alla,

detta blogg inlägg har jag valt att ta bort, då det uppfattas av många som ett personligt påhopp på Lisbeth Rosenback!

Kram och tjärlek..

Geir


20 responses to “Recension av en recension!

 • Inger Asplund

  Har funderat ett tag på om jag ska nämna detta eller inte och kom fram till att jag ska. För det är viktigt och det drabbar dessutom personer i min omedelbara omgivning. Duktiga, hårt arbetande journalister blir arbetslösa p.g.a. att tidningshusen, inte bara här, utan världen över, skär ner personalstyrkan och tidningar läggs ner helt. Varför? Åtminstone delvis därför att många väljer att inte längre prenumerera på tidningar, eller ens köpa lösnummer, eftersom de läser allting gratis på nätet.

  Att vägra betala för en tidning är EXAKT samma sak som när vi tittar på musik och annan kultur gratis på YouTube utan att upphovsmannen får ersättning! Alla vill ha allting gratis – och alla vill ha betalt för sitt arbete. Det går inte ihop, eller hur. Även om det gjorts studier som visat, att de som tittar mycket på YouTube faktiskt också KÖPER mycket musik! Jag själv hör definitivt till den kategorin. Jag anser att YouTube har tagit över den roll som radion hade förr i tiden, en kanal där man kan upptäcka ny kultur. Gratis reklam faktiskt. Tycker man om det man ser/hör, så kan det hända att man faktiskt BETALAR också!

  Vad tror ni blir kvar i slutändan, om vi inte vill betala för att läsa tidningar? Får vi press som är hårt styrd av storbolagens reklam? Då kan vi säga hej då till den fria journalistiken och HOPPAS att vi någonstans på nätet kan läsa SANNINGEN (alldeles gratis). Men någon garanti kommer vi inte att ha, för vi vet inte riktigt vem som skriver och vilka källor de baserar sina skriverier på.

  Är detta ett scenario att sträva till, eller borde vi betala för bra tidningar skrivna av proffs? Kvalitet kostar. I min värld har Vasabladet alltid stått för kvalitet och seriös journalistik, i motsats till många extremt oseriösa kvällstidningar som skräpar ner cyberspace (gratis) med sina skandaler och dåligt skrivna artiklar, helt översållade med otroligt fult designad reklam (klotter skulle jag kalla det). Jag har svurit på att ALDRIG betala för en kvällstidning igen. Men Vasabladet betalar jag gladeligen för, så länge det får finnas.

  Många tidningar kommer att vara tvungna att gå samma väg, att börja ta betalt för sina nätupplagor. För det funkar inte i längden att skänka bort tidningen gratis, det är testat. Inte om man vill göra bra tidningar. Samma sak gäller tv och mycket annat. Vi kan inte i längden vänta oss att få allting gratis, vad det än gäller. Något att tänka på…

  Tjärlek och respekt till alla som jobbar och kämpar på, vad ni än sysslar med!

  Like

  • Geir Rönning

   Hej Inger,

   jo jag förstår vad du menar och du har rätt i det mesta. Valet att betala för tidningarna och vad de står för eller ej är så klart otroligt viktigt! Men även tidningarna som du vet styrs av jagandet av lönsamheten.

   Det jaget styrs av i sin tur om de skriver nått som är tillräckligt intressant eller ej.

   Personligt har jag retat mig på att finlandssvenska tidningar har sådant enormt intresse för vad som händer i Sverige, men en lokal revy har inte en CHANS att få samma uppslag. Nu pratar jag INTE om Vasabladet.

   Om ett “mitt på träet band” i Sverige inte kan avsluta sin turné I SVERIGE för att det ena med det andra och det skall ta spaltplats här?

   Det gjorde sitt till att jag TIDIGT sa ifrån mig dagstidningar här, helt enkelt för att jag INTE tycker de är som du tydligen tycker så där värst fulla med kvalitativa journalistiska inslag, vad jag hade hoppats på var mera HÄR IFRÅN!

   Det som händer i Sverige, kan jag läsa om via svenska tidningar!

   Det att alla tidningar måste tjäna pengar ligger ju i sakens natur. Ingen vill jobba gratis.

   Jag kan berätta i all oskyldighet att jag blev uppringd från London när det var som hetast här i förra veckan, för de så vilken trafik det mitt i allt var på min sida. Och de gav sig inte, de ringde flera gånger och tills slut vägrade jag svara!

   De ville erbjuda reklamplats försäljning! Så enkelt är det. De ser via nätet att det är onormalt mycket trafik, de visste ju inte VAD jag skriver om och att jag i detta fallet dessutom hade gjort bort mig. Men pga trafiken ville de ge mig betald..

   Vet inte om du läste det jag skrev om att en ung journalist skickade mig sin avhandling om teaterrecensenter (i synnerhet finlandssvenska) som hon hade gjort intervjuer och ett större projekt om.

   Väldigt intressant och i ärlighetens namn otroligt belysande av vilka problem de sitter med. Jag är evig tacksam för detta, min syn på deras jobb blev MARKANT en annan!

   Jag hade så absolut INTE skrivit det jag gjorde om jag hade denna informationen innan “en recension av en recension”

   Men du får inte missuppfatta mig min vän. Jag har DEN STÖRSTA RESPEKT FÖR JOURNALISTER OCH DERAS YRKE! Det är nödvändigheten av att det sitter en “proffstyckare” och recenserar som jag ställer mig frågande till.

   Lika lite som jag vill ha ett tärnings kast på en ny CD! Det jag vill veta om är information om bandet, vilken typ av musik det är, vad tänkte de när de skrev, vart spelade de in, vem är producent och vart kan jag få tag på den? Saker som ÄR VIKTIGT!

   Är inte så säker på att journalisterna själva tycker detta är så kul heller Inger! Tror många heller skulle göra en djuptgående intervju så som Lisbeth gjorde med Maria Sid. Den gav mig mycket mer som läsare för mig än vilken recension som helst det senaste halva året…

   Kram på dig, kämpa på du med 🙂 Vi har många systrar och bröder därute som får oförtjänt mycket skit för det enorma arbetet de gör. Och jag är så absolut INTE stolt över att jag slängde med läppen mot en som bara gjorde sitt jobb. Men det vet du redan!

   Tack för att du skrev vännen!

   Tjärlek och repsekt!

   Geir

   Like

   • Inger Asplund

    Håller absolut med om det där med intresset för Sverige, men det är nu en gång så att åtminstone svenskösterbottningar är enormt intresserade av Sverige och vet inte alltid så mycket vad som händer i det egna landet! Det gäller allting, från kultur till politik till samhällsfrågor i allmänhet, mode och design, kungahuset… you name it. Sverige är alltid bäst??? Synd att man inte bryr sig om att titta vad man hittar alldeles bakom knuten, för det kan vara riktigt bra ibland.

    Håller också med om att INFORMATIVA artiklar vore bättre än tycka-till-recensioner, absolut! Låt lyssnarna/tittarna/läsarna bilda sin egen uppfattning. Tyvärr ser det ut som om utvecklingen går helt i motsatt riktning. Artiklarna som går på djupet försvinner och det är väldigt synd. Ryktet säger att ingen orkar läsa långa artiklar. Det ska vara korta snuttar, så inte läsarna blir avskräckta och tappar intresset innan de ens börjar läsa. Allt ska va snuttar, folk har inget tålamod mera. Brådis brådis. Själv brukar jag inte ens börja läsa en tidning om jag inte har tid att läsa på djupet, jag HAAATAR snuttifiering… och jämt får jag höra att jag måste lära mig att fatta mig kort 😉

    Och jo, jag läste om avhandlingen du nämnde, låter mycket intressant. Journalistens jobb är INTE lätt, det vet jag helt säkert. Om jag någon gång tänkt att det kunde vara ett kul yrke eftersom jag gärna skriver, så kan jag idag säga att jag skulle aldrig våga ge mig in på något sånt.

    Angående Vasabladets kvalitet, så tänker jag inte i första hand på kulturbiten, utan tidningen som helhet och då mest på samhälleliga frågor, lokala nyheter och just djupare analyser och skriverier om det ena med det andra. Lokala angelägenheter är sällan intressanta för andra än lokalbefolkningen och är den befolkningen relativt liten, så är det inte lätt att få ekonomin att gå ihop. Och sällan blir alla nöjda, hur man än gör…

    Nog om detta nu, inte är det mycket vi kan ändra på fast vi tycker en massa. Världen snurrar på som den vill ändå 😀 Jag är just nu inne i ett skede då jag försöker leva i harmoni med universum och inte reta upp mig på saker i onödan. Har märkt att jag i och med det slutat att tycka till så mycket om allt möjligt och vet inte om det är bra eller dåligt? Men det är skönt för själen – och blodtrycket 😀

    Men du, vi ses på fredag 🙂 Wooooohooooooo!!!!!

    Like

  • Geir Rönning

   Yeeees 😉 Vi ses på fredag, och DÅ skall jag reta upp dig!! Ha ha

   Like

 • Susanne M

  Det här var ingen rescension av en rescension utan ett personligt påhopp på en rescensent. Att gå in på personligheter så som du gör här, Geir, avslöjar att du trots allt är en amatör och inte ett proffs. Jag har hållit dig som en duktig sångare och trevlig person, men tydligen har framgången fått även dig att tappa omdömet. Tyvärr fick ditt inlägg mitt intresse att svalna för er produktion.

  Like

  • Geir Rönning

   Hej Susanne M,

   förlåt att svaret dröjde men helvetet brann under mig och min dumhet överallt så jag hann inte före nu.

   Du har tyvärr så rätt, så rätt. Utgångsläget i min spontana ide om att bjuda på en udda vinkel med en recension av en recension är fortfarande kul. Men genomförandet blev helt åt helvete!! En glad amatör kommer jag alltid att vara, och sången sitter nog där den skall fortfarande.

   Om jag är trevlig eller ej har nog inte med min framgång att göra, och om ett blogg inlägg med övertramp får dig att låta bli att gå och se en musikalisk i mitt tycke givande show så styr undan dessa nästa gång. För dumheten fins därute, tro det eller ej. Och den representeras för tillfället av mig!

   Kram,

   Geir

   Like

 • Lina

  Det är synd om en inte odelat positiv recension direkt avfärdas som “jantelag”. Desto modigare är det av Lisbeth Rosenback att skriva sin ärliga åsikt i ett Österbotten där man automatiskt ska tycka att allt är bra bara för att folk har försökt. På en proffsscen räcker det inte med att försöka och ställer sig amatörer på en proffsscen måste de räkna med att bli bedömda på samma sätt som proffs.

  Absolut är det säkert så att alla har gjort en jätteinsats, men det är inte detsamma som att musikalen som helhet upplevs som högkvalitativ utifrån.

  Jag har själv inte sett Fighting Star, så jag kan inte uttala mig om huruvida Lisbeth Rosenback har “rätt” eller inte. Det är heller inte intressant. Men det lönar sig sällan att gå ut och försvara sin egen föreställning och hävda att man “vet att den är bra”. Jag tycker inte heller om att du raljerar över “hennes kör” och liknande. Tyvärr kommer det att påverka min upplevelse av föreställningen.

  Like

  • Geir Rönning

   Hej Lina,

   Lisbeth är ett fullblodsproffs och det hon skrev om i sin recension är hennes personliga åsikt och helt RÄTT!! Så här skall det fungera och felet som begåtts ÄR MITT!!

   “En recension av en recension” var helt enkelt för djävligt dåligt skrivit, där det personliga påhoppet effektivt tog bort SAMTLIGA saker jag försökte belysa! Briljant idioti!

   Min “recension av en recension” får tyvärr inte stå kvar på internet då min arbetsgivare Wasa Teater önskade den borttagen, vilket jag i respekt för deras åsikt har valt att göra. Det blev en för stor belastning för teatern att ha den där.

   Men detta är ju MITT MISSTAG så jag personligen tycker detta valet är helt felaktigt!! Jag skulle låta den stå kvar där så folket fick sin egen uppfattning i stället för att slänga sig på “Facebook versionen” där man “trycker för att tycka” utan helt att veta allt vad som står där i originalet!

   Min “recension av en recension” handlade heller inte om att hennes recension var positiv eller ej. Positiv ÄR den faktiskt! Det fattades information i den nätversion som Vasabladet har och det var det jag försökte påpeka men på ett idiotiskt sett. Visar dock till gårdagens “husis/HLB” där Fighting Star recenserades, väl informativt skriven och med alla involverades namn vilket var det som fattades i Vasabladets när jag försökte kritisera! (Endast 9 av 17 medarbetare på scen nämndes)

   Jag tycker fortfarande att vi som lever av och med kulturen måste gå före som gott exempel! Vad Lisbeth och andra kulturmedarbetare väljer att göra på sin fritid, om de önskar att betala för andras konst eller ej får så klart vara personen i frågas eget val. Nu framstår det som att jag slänger med käften för hennes körsång, och det blev HELT FEL! Det var youtube och inget annat jag kritiserade men det föll platt det med!!

   Hoppas du kan komma till oss på Wasa Teater och se Fighting Star som den är menat att ses! Med ett öppet sinne och hela hjärtat inne, så att mitt privatliv inte kastar en skugga på andras musikaliska karameller!

   Kram och välkommen!

   Geir

   Like

 • Carmela

  Jag har inte läst Vbl:s recension, men på basen av det du citerar från den får jag inte intrycket att den skulle vara negativ. En del saker kan kanske tolkas negativt, men det kan ju också vara utvecklande att någon inte bara höjer en föreställning till skyarna utan säger vad han eller hon tycker. Sen baserar den sig ju på en personlig åsikt och den har vi ju alla rätt till.

  Det är klart att du som är delaktig i processen och har sett hur föreställningen utvecklats under arbetets gång vet och ser mycket mer än en person som ser föreställningen för första gången.

  Jag jobbar själv med teater och tycker att det kan vara intressant att läsa recensioner av mina föreställningar. Ibland håller jag med om vad recensenten skriver, ibland inte, men jag funderar alltid om det finns något jag kan lära mig av det här. Visst är det lätt att bli irriterad då någon kritiserar det du gör och jobbat hårt för, men samtidigt blir åtminstone jag besviken om allt alltid är jättebra. Ibland kanske det är så, men oftast finns det alltid något som kan utvecklas. En föreställning slutar ju inte heller utvecklas efter premiären utan den lever ju hela tiden.

  Själv brukar jag inte låta en kritisk / dålig recension påverka om jag går och ser en föreställning eller inte och det tror jag inte heller att så många andra gör. Om en bekant säger att en föreställning är bra påverkar det mig mycket mer än om en recensent skriver så. Jag ser framemot att få se Fighting Star och att få ta del av allt det positiva som jag hört om föreställningen!

  Like

  • Geir Rönning

   Hej Carmela,

   tack för att du skriver här!

   VBLs recension var det endast ett fel på, det fattades namn i den vilket jag försökte visa till med min “recension av en recension”! Det var inte positivt eller ej skrivit jag ville åt, men att det som står där är VIKTIGT om det nu står någon ting överhuvudtaget!

   Det sitter ett gäng med unga mänskor som söker sig till konstens juveler via scen eller på andra sett. När dom tar modet till sig och lyckas med detta, tycker jag de skall få sin del av rampljuset, i varje fall via en faktaruta! Denna fattades i Vasabladets recension!

   Nu lät jag som om min helgalna gamla gubbe i musikalen Fighting Star (“Martin Brink”) skulle ha tagit ett kliv in i mitt liv och totalt slänga med käften om allt och alla som inte lyser på hans väg!

   Så är inte jag, tro det eller ej! Men detta misstaget är MITT, inte Martin Brinks! Vi har haft vänner som har sätt föreställningen som inte tycker den är bra, och vi har haft vänner där som tycker den är LYSANDE BRILJANT!! Med andra ord helt så som det skall vara.

   Hoppas inte mitt övertramp tar ifrån dig glädjen av att vilja komma till oss och titta. Tar så klart emot ris och ros precis så som ditt hjärta upplever kvällen om den kommer tillsammans med oss!

   Kram och välkommen!

   Geir

   Like

 • KN

  Du känner väl till att det bästa betyget man kan få av en österbottning lyder “He feila int naa!”, dvs det fanns inget att klaga på. Så eftersom österbottningarna är sparsamma med sin glädjeuttryck, ska du/ni ta åt er det positiva som skrivs och strunta i det negativa.

  Like

  • Geir Rönning

   Hej KN,

   nej det kände jag inte till 😉 men åsikter är välkomna oavsett åt vilket håll de går och vart de kommer ifrån min vän!

   De höga positiva ropen brukar så småningom ta bort tinnitus ljudet från det negativa, men just nu är det smaken av mitt eget illa valda tilltag “en recension av en recension” som lämnar bismaken i mitt hjärta!

   Men vi är i gång, och solen skiner 😉

   Geir

   Like

 • Monica

  Hej Geir!
  Visst är man nyfiken och gärna läser recensioner på de böcker, filmer, teatrar, musikaler eller annat man tänkt läsa, se och göra… MEN jag skaffar mig hellre en EGEN uppfattning än låter mig påverkas av en eller några personers tyckande!! Känns bäst så… tänk så mycket FANTASTISKT jag skulle missat om jag låtit mig påverkas fööööör mycket av dom 🙂

  Det som är välskrivet, genomtänkt och med stort engagemang läser man gärna men ibland känns det som journalisterna hellre fördjupar och gräver ner sig i det som var mindre bra än lyfta fram det som är positivt och VERKLIGEN värt att nämna i en recension!! (Kanske inte gäller just för den här recensionen men överlag är det oftast så…eller?) Men allt handlar ju som vanligt om tycke och smak…

  Hur som helst… tack för DIN syn på det hela, bra skrivet tycker jag 🙂 Recensioner eller inte… jag är säker på att jag kommer att gilla “Fighting Star” oavsett vad som skrivs eller inte skrivs 🙂

  Kramkram!
  Monica

  Like

 • peternordlund

  Och publikens uppskattning och kärlek är ju de som betyder nåt på riktigt. Själv har jag filosofin att om jag lyckas beröra/nå ut till åtminstone en enda person med mitt framträdande har jag lyckats 🙂 . Rock on bro’

  Like

  • Geir Rönning

   Du har så rätt Peter!

   Ett litet steg i taget, och du når riktigt långt! Det har varit mitt livs motto i många år min vän! Den lilla “foten som gungar” på trubadur giget som ung var det jag “sög tag i” när jag inte hade chans att få stående ovationer så som vi får i dag!

   Njutningen är TOTAL dock, från dag ETT!! Jag njöt då och jag njuter fortfarande!

   😉 ROOOOOCK!

   Geir

   Like

 • peternordlund

  Geir, min vän och broder. De e lätt för mig att säga att inte bry sig om en rescension, men en stackars liten “rescensent” från ett alltför sverige/jante lag orienterat östetbotten är inte värd att lägga sin “ilska” på. Men vilken fin rescension du gav 🙂 vilken jag också tror/vet ligger mycke närmare sanningen. Sköt om dej vännen. Du är grym o dina medaktörer med. /Peter

  Like

  • Geir Rönning

   Hej Peter,

   det är nog ingen fara med min ilska broder ,) och hon skriver inte alls så negativt om pjäsen i sig. Folket har talat, stående ovationer varje kväll sedan i torsdags visar att vi inte har ett problem här, men en slarvig recension är precis vad den är och inget annat oavsett nu om den är positiv eller ej. Rocka på min vän,

   Geir

   Like

 • Sune J

  Det är skönt med åsiktsfrihet… på alla håll…

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: