Bakom varje skugga av elände finns det flera öden, och de drabbade i denna mörkrets dans är väldigt många!

A greater place in life!
God morgon på er, från ett tystnadens Grankulla.. Jag tänkte skriva till er om hjältarnas soldans idag, men vi kommer inte undan sanningen. I skuggan av varje hjältedåd, finns det som oftast en och annan som får skämmas resten av livet.

Med datorn i högsta “hugg” vid min sida, åtminstone med hjälp av min Iphone så håller jag mig uppdaterad på vad som händer runt om i världen. Särskillt i Norge, Finland och Sverige.Det är som oftast “någon annan stans” man ser det otäcka! Det otänkbara! “Det händer aldrig här hos oss” ekar som nått betryggande från barndomen, några visa ord på vägen som troligtvis skulle ta udden ur den värsta fruktan…

Men jag var inte särskilt gammal när jag första gång såg min pappa och andra vuxna dra väldigt svårt skadade mänskor ur krockade bilar, bilar de var rädd skull börja brinna. Och jag har även sett de som satt kvar fastklämd i bilarna och röken visar att elden är farligt nära.

Nu har jag så klart blivit så gammal så att även mina hjältar har antingen dött naturligt eller vissa av de har även dom blivit “ett nummer i statistiken”. Det de med lugnande röst berättar i nyheterna. I år har dödade i trafiken sjunkigt till/ökat till. “Det är inte så många som har dött i år i drunkningsolyckor enligt vår statistik!” Det är med fasa jag tänker på de som sitter hemma i soffan och har sin bästa vän eller en familjemedlem som med blixtens hastighet förvandlades till ett nummer i dessa mer eller mindre positiva skisser från vår vardag.

I går lästa jag i norska VG om en 10 årig pojke i Oslo som blev rånad. Rånad på sin mobiltelefon av en 24 årig och en 18 årig mann. Mitt i Oslo, på dagen! Som tur är fanns det en 17 åring och en 30 årig mann som uppfattar detta och griper in. Det blir tumult och det tappas både tänder och annat, men det är ju i första hand det otänkbara att vuxna män rånar en 10 årig pojke jag personligen sliter med!!

Nu är det de som bankade upp rånarna som är i polisens blick, man får inte ta lagen i egna händer! Nej så är det nog och så skall det nog vara. Rånarna är de som slog först, så det finns förhoppning om att de som hjälpte pojken ur rånarnas händer skall slippa straff, men debatten är i gång i mitt gamla hemland om rätt eller fel..

Jag har själv blivit misshandlat mitt i Oslo centrum faktiskt tillsammans med min egen son! Det att se mitt eget barn bli sönderslagen (och jag vet att mitt barn kände likaså om att jag, hans pappa blev slagen) är ett minne jag väldigt gärna skulle vara utan. Rädslan när jag vet att detta kommer inte att gå bra, när ungdomsgänget kommer springande emot oss och jag äntligen får loss honom från killens våld och jag skriker “spring för helvete SPRING!!l!!

Det otroligt jobbiga som är påföljden, eviga timmar på olika poliskontor för att få lämna in polisanmälan. Man känner sig som den kriminella istället för den drabbade! Killen blev dömd och rättvisan hittade vägen, men det är bara ännu en dom på en kille som inte slutar slå!

Rädslan i mitt barns ögon är nått av det värsta en pappa kan se, det tillsammans med den olidliga smärtan så klart.

Osäkerheten som smyger sig in i livet har nog kommit för att stanna i våra liv, men jag vägrar ändra mitt syn på livet!

När jag hade alla mina barn samlade i Vasa förra helgen var jag och Anna ute och gick med de tre minsta. Vid Vasa torg låg det en mann på gatan och två damer stod runt om honom. Jag bad Anna ta med barnen åt andra hållet, jag såg att killen var en av “stadens gladare” men han blödde från huvudet och var riktigt onykter. Damerna som stod med honom var inte helt vänliga, men det är vad det är. De var nog lite rädda de med för killen hade slagit sig så illa så han var rejält förbannad och full som ett ägg. Så jag satte mig med honom och pratade på dålig finska och han till mig på dålig svenska. Vi pratade minnen från livet, hans resa “till Örebro på 70 talet men jag minns inte nått” samtidigt som damerna konstaterade att ambulansen är på väg.

Det tar oss en liten stund i livet att bry oss om en annan mänska. Jag kan med handen på hjärtat säga att jag inte fattar hur så många bara passerar och inte bryr sig om en blödande mänska? Det är lördag och torgdag med MASSOR av folk! Det att stanna upp och fråga “kan jag hjälpa till” tar inte ens en minut!

Vi får inte glömma att alla är vi någons barn. Det är någons dotter eller son, mamma eller pappa som är drabbad där och då. Bakom varje skugga av elände fins det flera öden, och de drabbade i denna mörkrets dans är väldigt många!Skratta mot solen och den skiner tillbaks gäller fortfarande! Och alla kan vi njuta av samma värme från den om vi bara tar oss tid och känner efter!

Kram och tjärlek!

Geir


4 responses to “Bakom varje skugga av elände finns det flera öden, och de drabbade i denna mörkrets dans är väldigt många!

 • Cathy

  Hej!

  Underbart med människor som bryr sig.
  Vi är alla människor med samma värde men tyvärr med olika bakgrund och möjligheter …
  Kram och blessyrs
  Cathy

  Like

 • Audioclas

  Du är absolut rätt person att vara med i Artister för röda korset. Ett stort hjärta, mod och engagemang. Grejt Geir!

  Like

 • Monica

  Hej min vän!
  Har sagt det förut och säger det gärna igen… är OTROLIGT STOLT att jag fått lära känna en sån fin och varm person som dig Geir! Håller med om vad flera redan skrivit till dig idag på FB … Du har ett STORT hjärta… ingenting kan stämma bättre, tycker jag!! Är HELT säker på att du förändrat syn- och tankesätt på många av dina medmänniskor bara genom din närvaro och ditt sätt att vara… du är FANTASTISK Geir!!


  Monica

  PS! Otäckt det som hände dig och din son… det är precis såna situtationer man fasar för ska hända någon gång i livet för ens barn eller en själv. Nu har vi tur nog aldrig drabbats och hoppas vi ALDRIG behöver göra det heller! Skönt att allt slutade bra för er trots allt men ni hade säkert en jobbig tid efteråt på många olika sätt… hemskt!!!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: