Nej Donna.. Jag är INTE din pappa!!

Persona non grata
Du gör väl din finlandssvenska plikt och söker till Mamma Mia undrade den välbekanta rösten i telefon sista veckan innan fristen för ansökan hade gått ut! Det var ett dygn kvar och jag hade fortfarande inte sökt. Att få ett personligt samtal från högsta chefen från Svenska Teatern  i Helsingfors är inte vardagskost, men det fina tilltaget hade inte påverkat mitt val. För jag hade ett par minuter innan han ringde just skickat in min ansökan 🙂 Rollen som Sam är som klippt och skuren för mig, i varje fall i mitt lilla universum 🙂 så valet var lett när jag väl satte mig in i det!

När jag blev kallad till audition kändes det helt underbart! Valet av låtar var enkelt, likaså vad jag skulle förbereda. “Var dig själv och sjung nått du älskar” fick jag som tipps från flera håll, och det körde jag på. När sedan call-back e-mailet kom var jublen och känslan nära på utopisk! Jag svävade på moln och  nu fick vi även material att läsa, scener att plugga och underbara “Knowing me knowing you” på svenska att repetera och GUD SÅ UNDERBART DET VAR!!!

Processen är långdragen, väntan en pina, men herre min skapare vilken underbar dröm jag fick leva. Det tog rätt så länge att vänta och informationen från Svenska Teatern var väldigt återhållsam! Inget svar alls, även om vi blev lovade detta under veckorna som gick både en och två gånger. Men drömmen fanns kvar och DRÖMMEN LEVER!!! Men när tiden gick så kastades jag mer och mer mellan hopp och förtvivlan. Jag är ju van vid “musiktävling” både från “Eurovision Song Contest” och “Idol” så jag tappar inte sömnen för lite väntan. Men jag diggar ändå dessa två koncepten lite bättre än teaterns egen “vinna eller försvinna”! För här får man inget veta! Hellre då att bli skjuten framför några millioner tittare i svenska Idol eller varför inte i Eurovision Song Contest med några hundrade millioner tittare? Det smakar ändå bättre på något vis!

Missuppfatta mig nu INTE! Jag har den STÖRSTA RESPEKT för Svenska Teatern, Björn och Benny och hela baletten! När jag såg vem som kom och sökte till Mamma Mia så sa jag högt vid flera tillfällen. “OAVSETT vem de väljer så kommer de att göra ett kalas jobb!!” ALLA av de jag träffade på audition och call-back skulle göra detta GRYMT BRA! Fantastiska artister från Sverige och Finland i första hand, men även några landsmän från Norge. Jag delade drömmen med DE BÄSTA AV DE BÄSTA så jag har inget att skämmas för när jag nu föll ur denna veckan.

Men på något sett så hoppas jag att du Donna hittar din pappa bland “oss finlandssvenskar” för det förtjänar du. Det förtjänar Svenska Teatern och alla vi som älskar den finlandssvenska kulturen som vi kämpar så hårt för att hålla vid liv. Det visade sig när Kristina från Duvemåla kom hit till vårt land att en STJÄRNA KUNDE komma här i från! Maria Ylipää gjorde en FANTASTISK insats och tolkning som gick så rakt in i hjärtat på ALLA så att det bar hela vägen in i mästarnas mästares egen bakgård. Hon har nu huvudrollen I SVERIGE! Grymt kul tycker jag!

När  nu valet föll på en annan, och det på min 51 års dag så vet jag att världen inte går under för detta 🙂 den blir bara lite annorlunda än vad mina drömmars fantasier gav mig förhoppningar om! Men jag låter inte mina drömmar bli mitt fängelse, så jag lyfter blicken och vandrar vidare. Jag önskar Mamma Mia all lycka på Svenska Teatern, jag är övertygad om att det kommer att bli KANON! Jag har en stilla dröm och vädjan om att “din finlandssvenska plikt” ger “Sam” till i mitt tycke Finlands största artist som skulle locka både finlandssvenskar, finnar och svenskar till teatern helt enkelt för att han är en FANTASTISK ARTIST! Och JA han är finlandssvensk!

Fram tills dess har jag ett tungt samtal att ringa.. “Nej Donna.. Jag är INTE din pappa!!

Och P.S.  Nej, jag är inte Sophies pappa heller 😉

Kram och tjärlek..

Geir


12 responses to “Nej Donna.. Jag är INTE din pappa!!

 • Mauno

  Har Björn och Benny själv varit i Helsingfors för att välja artisterna för Mamma Mia?

  Like

  • Geir Rönning

   Hej Mauno,

   nej de var inte med i Helsingfors. Jag blev kallad till audition och call-back, de var inte med på detta.
   När jag var med på samma sak i Kristina från Duvemåla var de med, men inte denna gång.

   Mvh
   Geir

   Like

 • Annika Sjölund

  Oj……jag lät väldigt pretentiös där va….?

  Like

  • Geir Rönning

   Nej vännen, här får man vara som man vill vara! Bara en och annan gång JAG måste lugna mig när jag trampar andra på tårna. Men NI skall så absolut ta i från tårna och njuta hela vägen 😉

   Kram,

   Geir

   Like

 • Nik De Rosso

  Oh. Synd..Donna är väl mamman, Sofie dottern. Eller hade du sökt till morfarsrollen??

  Like

  • Geir Rönning

   Jo det stemmer Nik, jag ville så klart egentligen gifta mig med Sophie.. När jag kom hem till min fru och berättade detta så blev hon rosenrasande! “Du kan väl för fan inte gifta dig med den där unga tjejen” sa hon.. Så jag var tvungen att börja dansa med den där mamman.. Nu visar det sig att INGEN vet vems pappa som är vems, så jag sökte ALLA rollerna.. Och jag fick.. INGEN :/

   Like

 • Annika Sjölund

  Mamma Mia och de unga stjärnorna är säkert fantastiska men är inget jag är intresserad av att göra några längre resor för.
  Många, många vallfärdar för din skull. Svenska Teatern går miste om en kombination av mycket hög konstnärlig nivå och mycket pengar genom sitt val.
  Som trogen Svenska Teatern-vän är jag besviken på dem.
  Åbo Svenska Teater har varit kloka då de rättat till liknande fadäser i följande produktion. Vi hoppas att Svenska Teatern gör detsamma.
  “Don´t call us – we call you”-mentaliteten hör för övrigt inte hemma i små finlandssvenska kretsar. Arrogant, oavsett vilken förklaring de har.

  Like

  • Geir Rönning

   Vet du Annika, jag tror seriöst detta blir bra. Men om det blir bra för oss som andas lite extra för det finlandssvenska är jag mera tveksam till. Det skall bli otroligt kul att se vem som har fått vilken roll. Jag tror det är 2 december de har press release om detta?

   Kram på dig underbara du!

   Geir

   Like

 • Monica

  Åh, neeeej… varför valde dom inte DIG??? Du hade passat PERFEKT i rollen som Sam Carmichael…jag kan lätt se det framför mig!! Sen har du ju “the looks and everything”😊😘 …förstår dom inte det? ☺️

  Ledsen för din skull…. och dessutom få det beskedet på sin födelsedag också… vilken trist present! Men stå på dig Geir… det kommer nya äventyr!! 😊

  Tjärlek och kramar!
  Monica

  Like

 • Geir Rönning

  Men i alla dar.. Skall den där lilla tjejen i pjäsen också hitta en pappa? Sophie eller vad det var? Ja ja.. Men den rollen är jag nog för gammal för att spela 😉

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: